Ananasek

4.48 (143 ocen)

  • 35 min

Smaczne ciasto z masą ananasową i bezową pianką.

  • 35 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jaj,
    20 dkg cukru,
    1/2 szklanki mąki tortowej,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    cukier wanilinowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyzki oleju,
    szczypta soli.
    MASA BUDYNIOWA:
    2 puszki ananasa,
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    BEZA:
    3 białka,
    1/2 szklanki cukru,
    15 dkg kokosu
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Dodajemy cukry, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy, wlewamy olej.
    Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy w temp 160 stopni ok 25 minut.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Z ananasa odlać sok.
    Na soku zgotować budyń.
    Owoce pokroić w drobną kostkę, połączyć z ugotowanym budyniem (gorącym).
    Masę wylać na biszkopt, wystudzić.
  • 3. BEZA:
    Białak ubić na sztywno, dodać cukier i kokos.Wymieszać.
    Bezę wyłożyć na masę budyniową i zapiec na złoty kolor w temp 180 stopni ok 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować