Ciasto ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
2.Ananasy osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Zalewę przelewamy do garnka i dolewamy tyle wody aby otrzymać 3 szklanki płynu. 2 szklanki soku zagotowujemy a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy do wrzącego płynu i gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki oraz pokrojone w kostkę masło. Masę dokładnie mieszamy i dodajemy ananasy. Na jeden blat ciasta wykładamy ciepłą masę ananasową i przykrywamy drugim blatem.
3.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę śmietanową i wstawiamy do lodówki aby masa lekko stężała. Ciasto posypujemy startą na tarce gorzką czekoladę i odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.
Komentarze