Al'a strogonow z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy i osuszamy następnie kroimy w paski o długości 2-2,5 cm.
Przyprawiamy solą ziołowa, pieprzem, vegetą i odrobina chili.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso około 5-6 minut.Przekładamy do garnka.Gotujemy ryż według uznania
2.Obieramy cebule, czosnek i pieczarki (gdy pieczarki sa młode można je umyć). Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
3.Cebule kroimy w kostkę, czosnek kroimy dość drobno, pieczarki kroimy w pół i następnie w paski, paprykę kroimy na 2 cm paski.
4.Na rozgrzana patelnie z olejem wrzucamy cebule smażymy aby sie zeszkliła pod koniec dodajemy czosnek nastepnie przekładamy do kurczaka.
pieczarki przesmażamy do uzyskania lekko złotego koloru dodajemy do cebuli i kurczaka.
Paprykę przesmażamy około 5 minut i dodajemy do reszty składników
5.Gdy mamy już wszystko w garnku dodajemy przecier pomidorowy. Ciagle mieszając smażymy około minuty aby przecier stracił gorzki posmak. Zalewamy to wszystko 700 ml wody letniej przegotowanej i dusimy 10-15 minut.
6.Sporządzamy zawiesinę z mąki i śmietany dodajemy odrobinę soli i łyżkę naszego sosu aby zredukować temperaturę w celu uniknięcia zważenia śmietany. Dodajemy do sosu ciągle mieszając do uzyskania gęstego sosu.
7.Doprawiamy sola bądź solą ziołowa, pieprzem i na koniec dodajemy chili
Porady
Do potrawy można dodać suszona bazylię lub zioła prowansalskie.
Komentarze