Afrykańczyk

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Mak, jabłka, krem i czego chcieć więcej....

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    - 15 dag masła
    - 8 jaj
    - 20 dag cukru pudru
    - 10 dag miodu płynnego
    - 1 łyżeczka kakao
    - 30 dag maku
    - 4 płaskie łyzki mąki
    - 1 łyżeczka sody

    Placek biały:
    - 1 szkl. białek (6szt)
    - 1 szkl. cukru
    - 1/2 szkl mąki
    - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyzka octu
    - 1 łyżeczka proszku

    Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek
    - 2 galaretki
    - 1 łyżka masła

    Krem:
    - 6 żółtek
    - 1/2 l. mleka
    - 5 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 1/2 kostki masła
    - 1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Afrykańczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzeć z cukrem dodajac po jednym zoltku, miod, make, sode oraz sparzony i zmielony mak. na koncu delikatnie wymieszac piane- upiec 2 placki.

    2. Bialka ubic z cukrem, dodac obie maki, proszek i ocet - upiec placek.

    3. Jabłka zetrzec na tarce, maslo rozgrzac dodac jablka - dusic pod przykryciem dodac galaretki i wymieszac.

    4. Żóltka z obiema makami roztrzepac w odrobinie mleka, reszte zagotowac z cukrem - polaczyc z zoltkami i ugotowac. Ostudzic i utrzec z masłem.

    c. makowe-krem-placek bialy-masa jablkowa-c.makowe-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować