1.Biszkopt przecinamy na pół. Jedną połowę odkładamy. Gotujemy budyń śmietankowy, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu ucieramy z margaryną.
Na I połowę biszkoptu kładziemy połowę utartej masy budyniowej. Na masę warstwę herbatników. Na herbatniki masę krówkową. Na masę drugą warstwę herbatników. Następnie druga połowa masy budyniowej, na to druga połowa biszkopta ciemnego.
Ubijamy „Śnieżkę” z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wody, studzimy. Dodajemy do ubitej „Śnieżki”, miksujemy i kładziemy na wierzch biszkopta. Na górę ścieramy czekoladę lub posypujemy posypką czekoladową.
2.BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i wymieszać. Wylać na blaszkę, piec w temp. 160-180 stopniach około 30-40 minut.
Porady
Można użyć dwóch rodzajów herbatników jasnych i ciemnych.
Komentarze