20min i jesteś w MEKSYKU!!

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gotować lubię od czasu liceum. Obecnie jestem studentką i nie godzę się na wielogodzinne gotowanie. Cenię sobie smak i świeżość dań, dlatego przygotowuję je na bieżąco. :)

  • 20 min

Składniki:

  • Danie na 2 osoby

    Farsz/nadzienie
    -salami 400g
    -kukurydza (z puszki) 1 puszka
    -czerwona papryka 2 duże sztuki
    -cebulka biała lub czerwona (czerwona podkreśli kolor farszu) 2 stuki
    -ser Mozarella (może być inne, jednak też się przyjemnie "ciągnie podczas jedzenia")
    -oliwa

    Przyprawy do farszu/nadzienia
    -sól
    -pieprz ziołowy/pieprz czarny (wedle uznania)
    -papryka ostra
    -papryka łagodna

    Dip/Sos
    -sok pomidorowy 250ml
    -sól
    -bazylia
    -oregano
    - 1 średni ząbek czosnku
    -oliwki czarne

    Jest to danie do wykonania w ciągu 20min, zatem placek tzw.tortilla w gotowej postaci można nabyć w najbliższym sklepie spożywczym. :)
    DLA BARDZIEJ wymagających dodam, iż wypieczenie domowego placka zajmie około 25-30min.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

20min i jesteś w meksyku!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ
    Przygotowujemy patelnie. Lejemy oliwę. Kroimy w kostkę tudzież inne bliżej nieokreślone kształty salami, paprykę czerwoną i cebulkę, Podsmażamy do momentu aż cebulka i papryka nie staną się miękkie. Pod koniec dodajemy kukurydzę, która nie wymaga długiego podsmażania.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką.
    Ostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. SOS
    Wlewamy sok pomidorowy do głębokiej miseczki. Oliwki czarne kroimy w literkę C, bądź w kosteczkę (wedle uznania) Dodajemy: bazylię, sól, oregano, przeciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. Ostawiamy na 15 min, aby zapach i smak czosnku nadał głębszego smaku naszemu dipowi.
  • 3. Weź 2 placki tortilli. Na jednym z nich rozprowadź farsz i posyp serem. Przykryj go drugim plackiem. Następnie owe dwa złożone placki włóż do mikrofalówki na 1 min (chodzi o to aby ser się rozpuścił i połączył ze sobą dwa placki). Po wyciągnięciu z mikrofalówki umieść placek z farszem na patelki (patelnia BEZ oliwy, placek ma stać się chrupiący nie przysmażony). Placek opiekać po jednej minucie z każdej strony do momentu zrumienienia.
  • 4. Po zdjęciu placka z patelni połóż do na talerz lub drewnianą deskę i przekrój na 4 części (trójkąciki jak podczas dzielenia pizzy).

    Podawaj w na talerzu wraz z obok postawioną miseczką z sosem do maczania.

    SMACZNEGO !!!

Porady

Do farszu można dodawać fasolę czerwoną, która jest równie charakterystyczna dla dań meksykańskich. Ser Mozarella jest uznawany za "najlepiej ciągnący się", stąd mój wybór - oczywiście możesz go zastąpić każdym innym. Oliwki czarne pięknie kontrastują z sokiem pomidorowym, dlatego też postawiłam na czerń - zielone oliwki są także jak najbardziej mile widziane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kukurydza Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tortille z kurczakiem, warzywami i serem

To może cię zainteresować