Zupa z ogórków małosolnych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W sezonie ogórkowym często robimy ogórki małosolne. Od zawsze kojarzą nam się z lasem...może dlatego, że chodziliśmy wtedy na jagody...a to było najbezpieczniejsze jedzenie w letnie upały. Do tego pomidor, pajda chleba ze świeżym masłem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Wywar:

    4 skrzydełka z kurczaka
    2 gałązki selera
    2 gałązki natki pietruszki
    1 część zielonego pora
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 korzeń selera
    1 korzeń pietruszki
    1 kapelusz suszonego grzyba
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka soli
    1 listek lubczyku

    Zupa:

    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    2 średniej wielkości ziemniaki
    50 g masła
    500 g ogórków małosolnych
    100 ml śmietany 30 %
    koperek
    sok z cytryny
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z ogórków małosolnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z ogórków małosolnych 1.
    W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny:
    Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem 20 min. Wywar przecedziłem.

    W garnku na roztopionym maśle podsmażyłem starte na tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min.

    Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min.

    Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować