Zupa fasolowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc w 1 l wody. Następnie, wyjąc z wody, obrać ją ze skóry, włożyć spowrotem i gotować w tej samej wodzie co się moczyła przez ok. 30 min. ( można nie obierać fasolkę, lecz po ugotowaniu przestrzeć przez sitko i bedzie ten sam efekt )
Zrobić makaron: mąkę przesiać, dodać jajka i wodę lub mleko tyle by zebrać mąkę i zagnieć ciasto. Wyrabiać aby ciasto było gładkie, rozwałkować i zostawić do przeschnięcia na ścierce.
Ugotować wywar z warzyw : oczyszczone warzywa zalać 2,5 l wody i gotować ok pół godziny. Dodać do niego kostki. Fasolkę zmiksować by miała gładką konsystencję bez grudek ( lub tak jak wyżej napisane, nie obraną przetrzeć przez sitko ) i dodać ją do wywaru. Posolić.
Pokroić makaron w nitki i gotować w wywarze.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, można dodać trochę smalcu jeśli z boczku mało się wytopiło. Następnie dodać do zupy. Doprawić solą, magii, pieprzem do smaku.
Smacznego.
Porady
Wywaru z fasolą powinno być tak ok 2,5l ponieważ później zupa z tym makaronem gęstnieje.
Komentarze