Farsz:
4 dag masła,
4 łyżki mąki,
150 ml bulionu (moze być z kostki - drobiowa lub mięsna),
200 ml mleka,
sól pieprz, gałka muszkatołowa,
pół szklanki śmietany,
20 dag makaronu, np. rurek,
łyżka natki pietruszki,
10 dag startego sera żółtego (np. gouty),
Masa mięsna:
60 dag mięsa mielonego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 duże jajka lub 3 małe,
ok 5 łyżek bułki tartej,
olej,
sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra do smaku,
20 dag boczku (surowego, gotowanego lub wędzonego).
Klops z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko i bulion, mieszając chwilę gotować. Dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Razem z natką i serem wymieszać z sosem baszamelowym.
Masa mięsna: cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z mięsem, dodać jajka i bułkę tartą, wyrobić, przyprawić.
Formę keksową polać łyżką oleju, wyłożyć plasterkami boczku. Włożyć połowę masy mięsnej i wyrównać.
2.Następnie wyłożyć makaron z sosem.
3.Wyłożyć resztę masy mięsnej, wyrównać, przykryć boczkiem. Klops nakryć folią aluminiową, piec 40 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze