Klops z makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

oryginalny pomysł na obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    4 dag masła,
    4 łyżki mąki,
    150 ml bulionu (moze być z kostki - drobiowa lub mięsna),
    200 ml mleka,
    sól pieprz, gałka muszkatołowa,
    pół szklanki śmietany,
    20 dag makaronu, np. rurek,
    łyżka natki pietruszki,
    10 dag startego sera żółtego (np. gouty),
    Masa mięsna:
    60 dag mięsa mielonego,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 duże jajka lub 3 małe,
    ok 5 łyżek bułki tartej,
    olej,
    sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra do smaku,
    20 dag boczku (surowego, gotowanego lub wędzonego).

Klops z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso wykladamy do foremki 1. Farsz: masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko i bulion, mieszając chwilę gotować. Dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Razem z natką i serem wymieszać z sosem baszamelowym.
    Masa mięsna: cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z mięsem, dodać jajka i bułkę tartą, wyrobić, przyprawić.
    Formę keksową polać łyżką oleju, wyłożyć plasterkami boczku. Włożyć połowę masy mięsnej i wyrównać.
  • nakładamy makaron z sosem 2. Następnie wyłożyć makaron z sosem.
  • przykryć boczkiem 3. Wyłożyć resztę masy mięsnej, wyrównać, przykryć boczkiem. Klops nakryć folią aluminiową, piec 40 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy