Żeberka z piekarnika

5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Żeberka po raz pierwszy skosztowałam u bratowej. Sa mięciutkie i rozpływają się w ustach - polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kg żeberek wieprzowych, koncentrat pomidorowy 200 g, łyżeczka ostrej musztardy, pełna łyżeczka cukru, płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu, szczypta chili, szklanka wody, 3 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte żeberka poporcjowałam, oprószyłam solą i pieprzem. Do rondla wlałam wodę. Dodałam koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, papryke, pieprz, chili, sól, cukier, musztardę, ziela angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam - zagotowałam. Gdy sos sie zagotował dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Gotowałam 5 minut. Żeberka surowe ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Załałam gorącym sosem. Naczynie nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 - u st na 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Gotowe danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko i ogórkami zaprawionymi latem w słoiki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować