Żeberka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte żeberka poporcjowałam, oprószyłam solą i pieprzem. Do rondla wlałam wodę. Dodałam koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, papryke, pieprz, chili, sól, cukier, musztardę, ziela angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam - zagotowałam. Gdy sos sie zagotował dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Gotowałam 5 minut. Żeberka surowe ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Załałam gorącym sosem. Naczynie nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 - u st na 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Gotowe danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko i ogórkami zaprawionymi latem w słoiki
Komentarze