Soczyste a zarazem kruche żeberka pieczone w piekarniku, do marynaty użyłam sosu sojowego i to dzięki niemu mięso jest tak pyszne, idealne danie dla wielbicieli żeberek :)
1 godz. 5 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg żeberek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
papryka ostra
3 ząbki czosnku
papryka słodka
rozmaryn
przyprawa do żeberek
1/2 szklanki wody
Żeberka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, pokroić na mniejsze części
2.Żeberka przełożyć do garnka dodać sos sojowy, czosnek, oliwę, przyprawy oraz gałązkę rozmarynu, marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki na 2 godziny lub całą noc
3.Żeberka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać wodą i piec ok 50 minut w 200 stopniach, zdjąć pokrywę i dopiec na złoty kolor ok 15 minut w 180 stopniach, pamiętając aby od czasu do czasu podlewając powstałym sosem
Komentarze