Żeberka po zbójnicku

4.5 (157 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Żeberka z grzybami, szalotką i kaszą gryczaną nie tylko dla zbójnika;)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żeberka wieprzowe: 0.5 kilograma
    - cebulki szalotki marynowane: 20 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - kasza gryczana w woreczku: 1 sztuka
    - grzyby suszone: 3 sztuki
    - sos sojowy grzybowy: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
    - czosnek (ząbek): 1 sztuka
    - mielony jałowiec: 1 szczypta
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - buraczki gotowane w plasterkach: 6 sztuk
    - olej: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka po zbójnicku 1. Żeberka obsmażamy na gorącym oleju, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz, sos sojowy, mielony jałowiec, pokruszone grzyby, liść laurowy, zalewamy wodą i dusimy ok. 30 min.
  • Żeberka po zbójnicku 2. Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy, marynowane cebulki pokrojone na pół.
  • Żeberka po zbójnicku 3. Kaszę gryczaną gotujemy 20 min., a następnie przekładamy do sosu, wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aż kaszą wchłonie sos i nabierze aromatu. Podajemy z buraczkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować