Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem

4.49 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do zapiekanek wykorzystuję często resztki wędlin. Tym razem też tak zrobiłam. Kawałek pieczonego boczku świetnie się do tego nadawał. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •6 ziemniaków
    •duża cukinia
    •ok. 150 g boczku pieczonego


    •150 g sera tartego mozzarella


    •2 jajka
    •150 ml śmietany 18%
    •200 ml przecieru pomidorowego ( mój własnej roboty)
    •100 ml oleju rzepakowego
    •2 łyżki ziół prowansalskich
    •pieprz kolorowy świeżo mielony
    •ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    •łyżka cukru
    •sól do smaku


    •ketchup
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

    Pieczony boczek ( może być też inna wędlina ) pokroić w plasterki, wielkością zbliżoną do plastrów ziemniaków i cukinii.

    Naprzemiennie, na sztorc układać w żaroodpornym naczyniu pokrojone produkty. Jajka roztrzepać ze śmietaną.

    Dodać przecier pomidorowy, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz świeżo mielony, cukier i sól do smaku.

    Wszystko dobrze pomieszać i wylać na ziemniaki z cukinią i boczkiem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 min. Następnie wyjąć zapiekankę i posypać serem mozzarella.

    Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści.

    Zapiekankę najlepiej podawać ciepłą. Ketchup będzie dobrym dodatkiem.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować