Na obiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie.
60 min
Składniki:
brokuł
100 g marchewki mrożonej
100 g fasolki szparagowej mrożonej
200 g makaronu świderki
por (biała część)
200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek
szczypiorek
Sos:
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
600-700 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól ,pieprz
Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy na lekko posłodzonym wrzątku (2-3 min) ,odcedzamy. Marchew i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę makaronu ,następnie marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C (wierzch zapiekanki najlepiej przykryć folią aluminiową).
Komentarze