Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem

4.5 (201 ocen)

  • 60 min

Na obiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie.

  • 60 min

Składniki:


  • brokuł
    100 g marchewki mrożonej
    100 g fasolki szparagowej mrożonej
    200 g makaronu świderki
    por (biała część)
    200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek
    szczypiorek
    Sos:
    4 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    600-700 ml mleka
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem 1. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy na lekko posłodzonym wrzątku (2-3 min) ,odcedzamy. Marchew i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę makaronu ,następnie marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem.
    Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową.
    Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C (wierzch zapiekanki najlepiej przykryć folią aluminiową).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować