Zapiekanka makaronowo-miesna pod beszamelem.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zrobiłam z tego co miałam pod ręką, i wyszło bardzo smacznie.

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag. mięsa mielonego
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    20 dag. pieczarek
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa do mięsa mielonego
    20 dag ugotowanego makaronu świderki
    20 dag. startego sera zółtego.
    Sos beszamel:
    2 łyżki masła (może być roślinne)
    2 łyżki mąki
    ok 1,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    sól i pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowo-miesna pod beszamelem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażamy na oleju, wrzucamy cebulę i czosnek.Doprawiamy.Smażymy.
    Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, Gdy woda odparuje, wrzucamy mięso.
    Doprawiamy.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.Na mięso kładziemy makaron, zalewamy sosem:
    Na patelnię wrzucam dwie łyżki masła. Na mniejszym ogniu rozpuszczamy masło.
    Do rozpuszczonego masła dodajemy dwie łyżki mąki. I trzymając na niewielkim ogniu mieszamy, aż maka połączy się z masłem i nie będzie grudek. Nie można przejść do kroku kolejnego za szybko, mąka musi ładnie połączyć się z masłem.
    Wlewamy mleko (najlepiej letnie). Mieszając cały czas i trzymając na małym ogniu dodajemy gałkę muszkatołową (można dać troszkę mniej, a można i więcej, im mniej, tym sos bardziej neutralny). Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy
    Sos nie jest ani gęsty ani rzadki.
    Zdejmujemy z gazu jak będzie gładkie i w konsystencji kremowe.Zalewamy zapiekankę, posypujemy starty żółtym serem.
    Zapiekamy bez przykrycia ok. 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować