Tradycyjne łazanki

4.45 (156 ocen)

  • 60 min

Oto smak mojego dzieciństwa. Pyszne, tradycyjne łazanki z boczkiem, kiełbasą oraz kiszoną i białą kapustą.

  • 60 min

Składniki:

  • jedno opakowanie makaronu łazanki (około 400-500 dag)
    400 dag białej kapusty
    400 dag kapusty kiszonej
    2 kiełbasy krakowskiej lub myśliwskiej
    25 dag boczku
    2 cebule
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.45 (156 ocen)

Tradycyjne łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, słodką szatkujemy. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby, dolewać wody.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 3. Obieramy i siekamy cebulę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy.
  • 4. Kiełbasę pokroić w pół talarki, również podsmażamy na patelni.
  • 5. Na koniec wszystkie gotowe składniki mieszamy w jednym garnku, dodajemy pieprzu. Gotujemy razem jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować