Tort "łóżko"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort ze śmietanową masą z brzoskwiniami i straciatella. Pyszny do kawy. Wykonywanie ozdób z czekolady zaczęło sprawiać mi przyjemność, choć wiem, że przede mną jeszcze dużo nauki :-)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jajek;
    - 1 szkl. mąki tortowej;
    - czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
    - szklanka cukru pudru;
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

    PONCZ:
    - sok z brzoskwiń;
    - przegotowana woda.

    Masa śmietanowa:
    - 1/2 l śmietany 30%;
    - 125g serka mascarpone;
    - 2 łyżki cukru pudru.

    ORAZ:
    - 1/2 puszki brzoskwiń w puszcze;
    - kakao "Puchatek";
    - 3 kostki gorzkiej czekolady;
    - łyżka posypki czekoladowej;
    - sos do deserów o smaku toffi;
    - tabliczka mlecznej czekolady do wykonania "ramy" łóżka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort "łóżko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W dużej misce miksujemy najpierw białka na sztywno. Dodajemy cukier. Gdy składniki się połączą w puszystą pianę dodajemy żółtka. Następnie porcjami dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masę wlewamy do blachy 23x32 cm wyłożonej papierem, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

    Chłodny biszkopt kroimy na 2 równe części wszerz, a następnie przekrawamy w połowie, aby powstały 4 placki. Biszkopt owijamy, aby nie wysechł, odstawiamy.
  • łóżko czekolada 2. Czekoladę łamiemy, wkładamy do woreczka cukierniczego i przekładamy do gorącej, ale nie gotującej się wody. Gdy czekolada się rozpuści, wycinamy w woreczku jak najmniejszy otwór i wyciskamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc wzór ramy od łóżka.
    Czekoladowy wzór wkładamy do lodówki (u mnie na całą noc).
  • 3. MASA ŚMIETANOWA
    Śmietanę 30% mocno chłodzimy. Ubijamy, aż stanie się gęsta. Dodajemy cukier puder, a na końcu, porcjami serek mascarpone.

    MASA STRACIATELLA
    Z masy śmietanowej odkładamy 1/3 i mieszamy ze startą gorzką czekoladą i posypką czekoladową.
  • łóżko z brzoskwiniami 4. Pierwszy placek tortu nasączamy ponczem. Wykładamy masę śmietanową (1/3 pozostałej masy) i brzoskwinie.
  • łóżko z masą straciatella 5. Drugi placek tortowy nasączamy ponczem i wykładamy masę straciatella.
  • łóżko przekrój 6. Trzeci placek nasączamy ponczem, wykładamy połowę masy śmietanowej i pokrojone brzoskwinie.
  • 7. Górną część tortu i boki smarujemy pozostałą masą śmietanową.
    Tort ozdabiamy kolejno:
    - poduszkami wykonanymi z brzoskwiń
    - kołdrą wykonaną z kakao
    - czekoladowymi barierkami
    - dywanikiem wykonanym z sosu toffi.

Porady

Ponieważ barierki są dość cienkie, a czekolada rozpuszcza się szybko, od momentu wyjęcia z lodówki do przyklejenia czekolady do tortu musi minąć jak najmniej czasu. Dla pewności, żeby czekolada się nie połamała lub nie stopiła, możemy ją włożyć na 15 minut do zamrażarki i po wyjęciu natychmiast ulokować na torcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować