tort czołg

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

torcik z okazji 6urodzin mojego synka Kacperka;)

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4jaja
    3/4szkl mąki pszennej
    3/4szkl cukru
    1/4szkl mąki ziemniaczanej
    2łyżki wody
    1łyżeczka proszku
    krem:
    2opakowania gotowej masy śmietankowej do zrobienia z mlekiem
    barwnik zielony,czarny
    okrągłe ciasteczka dowolne
    dżem
    cos do nasączenia biszkoptu np.słodka herbata
    rurka jako lufa
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czołg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:żółtka oddzielamy od białek,białka ubijamy z połowa cukru,dodajemy żółtka plus cukier.w osobnej miseczce-mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia(mąkę przesiewamy),dodajemy do masy jajecznej,mieszamy łyżką drewnianą,dodajemy wodę,mieszamy,wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem i bułką.pieczemy w 180st ok 25minut.ja zrobiłam w kwadratowej blaszce -i upiekłam 2 takie kwadraty ponieważ trzeba troszke powycinać więc bałam sie ze mi zabraknie.

  • 2. masę robimy wg instrukcji,dzielimy i do jednej masy dodajemy barwnik zielony,do drugiej-mniejeszj częsci-czarny a 3 czesc zostawiamy białą
  • 3. biszkopt studzimy,wykrawamy kształt czołgu ,przekrawamy w poprzek na 3 czesci każdą nasączamy,smarujemy dzemem i przekładamy masą biała,następnie za pomocą szprycy ozdabiamy na zielono i na czarno-gąsienice dodajemy ciasteczka i na koniec wbijamy delikatnie rurkę jako lufę.

Porady

tort dobrze zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki,żeby masa dobrze stężała

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować