Tort czekoladowo-orzechowy z owocami

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste składniki a efekt wyborny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    8 jaj
    1 szklanka + 2 łyżki cukru kryształu
    8 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia

    2. Biszkopt orzechowy
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki proszku do pieczenia
    30 dag pokrojonych orzechów
    1 łyżka miodu

    Słoik wiśni z kompotu
    puszka brzoskwiń
    tabliczka gorzkiej czekolady
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki cukru
    3 szklanki mleka
    1 kostka margaryny lub 1,5 kostki masła

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-orzechowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, mieszając dodawać stopniowo cukier, później dokładać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy śr .24cm, piec ok 45 min w temp 180st C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy blaty.

    2. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Dołożyć przesiane obie mąki z proszkiem, orzechy i miód. Delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy, piec 25-30 min w temp 180st C

    Masa:
    2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym zimnym mleku rozpuścić budynie, zalać na gotujące się mleko i jeszcze raz zagotować. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2-3 łyżki kakao.

    Składanie:
    Na pierwszy blat kakaowy wykładamy połowę ciemnej masy i posypujemy pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladą, przykrywamy drugim blatem kakaowym. Następnie wykładamy połowę masy białej i układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie, przykrywamy biszkoptem orzechowym. Wykładamy resztę masy ciemnej i na niej układamy osączone z kompotu wiśnie, przykrywamy trzecim blatem kakaowym. Pozostałą masę białą wykorzystujemy do wyrównania boków tortu. Wierzch tortu dekorujemy wg uznania. Najlepiej smakuje na drugi dzień po wykonaniu.

Porady

Zamiast trzech biszkoptów kakaowych można upiec np jeden kokosowy, w wersji dla dorosłych można blaty nasączyć alkoholem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować