Tort czekoladowo-orzechowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, mieszając dodawać stopniowo cukier, później dokładać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy śr .24cm, piec ok 45 min w temp 180st C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
2. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Dołożyć przesiane obie mąki z proszkiem, orzechy i miód. Delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy, piec 25-30 min w temp 180st C
Masa:
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym zimnym mleku rozpuścić budynie, zalać na gotujące się mleko i jeszcze raz zagotować. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2-3 łyżki kakao.
Składanie:
Na pierwszy blat kakaowy wykładamy połowę ciemnej masy i posypujemy pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladą, przykrywamy drugim blatem kakaowym. Następnie wykładamy połowę masy białej i układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie, przykrywamy biszkoptem orzechowym. Wykładamy resztę masy ciemnej i na niej układamy osączone z kompotu wiśnie, przykrywamy trzecim blatem kakaowym. Pozostałą masę białą wykorzystujemy do wyrównania boków tortu. Wierzch tortu dekorujemy wg uznania. Najlepiej smakuje na drugi dzień po wykonaniu.
Porady
Zamiast trzech biszkoptów kakaowych można upiec np jeden kokosowy, w wersji dla dorosłych można blaty nasączyć alkoholem.
Komentarze