Sałatka z buraków ćwikłowych i papryki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W sezonie gdy warzywa są dużo tańsze można zrobić pyszną sałatkę do obiadu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg buraków ćwikłowych
    5 dużych cebul
    4 duże papryki czerwone

    Zalewa:
    1 szklanka octu
    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    1 łyżka soli

Sałatka z buraków ćwikłowych i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jsvoi5 1. Buraki ugotować, przestudzić i obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce (ja używam robota- można zaoszczędzić dużo czasu). Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Zalewę zagotować dodać cebulę i pogotować ok 10 minut, dołożyć paprykę i znowu pogotować kilka minut, następnie dodać buraki, dokładnie wymieszać i pogotować przez kolejne 10 minut. Gorące wkładać do słoików.

Porady

Zawsze robię sałatkę od razu z dwóch porcji, do połączenia wszystkich składników przydatny jest ok 10l garnek- wtedy łatwiej jest wszystko pomieszać. Z tych dwóch porcji wychodzi ok 20 szt słoiczków różnej wielkości, ja używam 0,5l i 0,33l. Jeśli nie pasteryzuję sałatki w słoikach zawsze sposobem mojej mamy, okręcam je w koc lub ręcznik aby jak najdłużej zachowały ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy