Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem i szczyptą soli, dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy.
Wylewamy na formę do pieczenia (np. tortownice). Pieczemy w temp. 160-180 ºC przez 30 min.
2.Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 - 180 ºC przez 30 min.
3.Masa: budynie gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu i studzimy.
Mikserem rozdrabniamy margarynę i dodajemy do niej schłodzony budyń oraz dżem , wszystko razem mieszamy .
4.Między czasie rozpuszczamy w miseczkach galaretki według przepisu na torebce i odstawiamy do skrzepnięcia .
5.Biszkopty ciemny przecinamy na pół . Jedną część smarujemy dżemem, zwijamy w roladę i chowamy na chwilę do lodówki.
6.Pierwszą część biszkopta jasnego nasączamy kompotem z truskawek i smarujemy masą, na masę kładziemy pociętą na kawałki roladę
7.Roladki smarujemy masą, na którą kładziemy pocięte w plasterki truskawki i znowu rozsmarowujemy na truskawkach masę.
8.Na masę kładziemy nasączony kompotem jasny biszkopt i kolejną warstwę masy .
9.Na masie układamy truskawki i całość wypełniamy pociętymi galaretkami .
Komentarze