Torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki torcik z truskawkami i galaretką moja rodzinka lubi najbardziej:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Biszkopt ciemny:
    3 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa :
    2 budynie śmietankowe
    mleko
    cukier
    350g margaryny
    4 łyżki dżemu truskawkowego.
    Dodatkowo:
    1/2 kg truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka agrestowa
    1/2 słoika dżemu
    1/2 szkl kompotu z truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0islp7i 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem i szczyptą soli, dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy.
    Wylewamy na formę do pieczenia (np. tortownice). Pieczemy w temp. 160-180 ºC przez 30 min.
  • 2. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 - 180 ºC przez 30 min.
  • 3. Masa: budynie gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu i studzimy.
    Mikserem rozdrabniamy margarynę i dodajemy do niej schłodzony budyń oraz dżem , wszystko razem mieszamy .
  • image-0hi2ebn 4. Między czasie rozpuszczamy w miseczkach galaretki według przepisu na torebce i odstawiamy do skrzepnięcia .
  • 5. Biszkopty ciemny przecinamy na pół . Jedną część smarujemy dżemem, zwijamy w roladę i chowamy na chwilę do lodówki.
  • image-1wdij5l 6. Pierwszą część biszkopta jasnego nasączamy kompotem z truskawek i smarujemy masą, na masę kładziemy pociętą na kawałki roladę
  • image-1tnpond 7. Roladki smarujemy masą, na którą kładziemy pocięte w plasterki truskawki i znowu rozsmarowujemy na truskawkach masę.
  • image-24luc71 8. Na masę kładziemy nasączony kompotem jasny biszkopt i kolejną warstwę masy .
  • image-1c1u8u2 9. Na masie układamy truskawki i całość wypełniamy pociętymi galaretkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować