Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, żółtka, mleka, cukru i soli zagniatamy kruche ciasto. Jego kawałkami wyklejamy formę. Wkładamy na ok. 1h do lodówki.
2.W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W rondelku zagotowujemy śmietanę, rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem do białości, wlewamy do śmietany z czekoladą i dodajemy wiórki.
3.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 10minut z papierem i kolejne 10 bez papieru.* Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie, wylewamy na nie krem i układamy maliny.
Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok.35 minut w temperaturze 170 stopni.
Porady
Jeśli nie mamy czym obciążyć tarty, nakłuwamy spód gęsto widelcem :)
Komentarze