Szybkie risotto

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa propozycja na risotto z kurczakiem i warzywami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
    250 g ryżu do risotto
    pół cukinii
    marchewka
    po pół papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    250 ml wina białego bądź cydru
    500 ml bulionu (warzywny/mięsny)
    20 dag sera żółtego
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Szybkie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z warzywami 1. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy chwilę w dużym garnku na oleju.
  • Risotto z warzywami 2. Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie paseczki a papryki w kosteczkę.
    Fileta kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Risotto z warzywami 3. Do podsmażonej cebuli dodajemy fileta z kurczaka a jak się podsmaży wsypujemy suchy ryż.
  • Risotto z warzywami 4. Całość zalewamy winem i jak odparuje dodajemy resztę warzyw i wlewamy stopniowo bulion. Dusimy do uzyskania miękkości ryżu , dość często mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy żółty ser i jak się rozpuści - można podawać.

Porady

Zamiast zwykłego żółtego sera warto dodać ser grana padano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować