Kolorowa propozycja na risotto z kurczakiem i warzywami.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
250 g ryżu do risotto
pół cukinii
marchewka
po pół papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
mała cebula
2 ząbki czosnku
250 ml wina białego bądź cydru
500 ml bulionu (warzywny/mięsny)
20 dag sera żółtego
olej do smażenia
sól, pieprz
Szybkie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy chwilę w dużym garnku na oleju.
2.Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie paseczki a papryki w kosteczkę.
Fileta kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Do podsmażonej cebuli dodajemy fileta z kurczaka a jak się podsmaży wsypujemy suchy ryż.
4.Całość zalewamy winem i jak odparuje dodajemy resztę warzyw i wlewamy stopniowo bulion. Dusimy do uzyskania miękkości ryżu , dość często mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy żółty ser i jak się rozpuści - można podawać.
Porady
Zamiast zwykłego żółtego sera warto dodać ser grana padano.
Komentarze