Szybkie ciasteczka z czekoladą, orzechami i kokosem

5 (192 ocen)

  • 20 min

W taki pochmurny, deszczowy dzień nie chce się robić absolutnie nic.. Ale jednocześnie organizm błaga o coś słodkiego.. I jest na to sposób! Ekspresowe ciastka! ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    4 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g bardzo miękkiego masła
    100 g czekolady mlecznej z orzechami
    szklanka płatków lub wiórków kokosowych
    arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Szybkie ciasteczka z czekoladą, orzechami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy miękkie masło i miksujemy.

    Do masy dodajemy pokrojoną czekoladę i płatki kokosa.
    Mieszamy ręką, aż wszystkie składniki w miarę równomiernie się połączą.

    Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy w około 2 - 3 cm odstępach.

    Pieczemy dziesięć minut.

    Podajemy z mlekiem.

Porady

Zamiast orzechów, czekolady i kokosa można dodać rodzynki i wszystkie inne bakalie jakie znajdziecie w domu. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować