"Jest to ciasto, które w okresie zimowym piekę bardzo często. Nie muszę już pisać, że bardzo Nam smakuje ;))) i jest to najlepszy jabłecznik z budyniem jaki kiedykolwiek jadłam :). Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, budyń nadaje mu tą delikatność, jabłka winny smak, polecam !:).
4.5 (167 ocen)
Porady
Co do ciasta kruchego, według moich zasad ;). Składniki powinny być temperatury pokojowej, nie prosto z lodówki. Mąka (w tym wypadku obie), powinny być przesiane z proszkiem do pieczenia przez sitko, by je spulchnić. Jajka należy roztrzepać widelcem np. w kubeczku. Ja do większej miski przesiewam mąkę z proszkiem, dodaję suche składniki czyli cukier, szczypta soli, zamieszam. Następnie krojem nożem na mniejsze części margarynę, lub masło (akurat te składniki mogą być wyjęte kilkanaście minut przed robieniem ciasta, by nie były znów za miękkie), bezpośrednio do mąki, wyrabiam ręcznie, tak by tłuszcz pochłonął suche składniki (może nam wyjść w tedy coś w rodzaju kruszonki), dodaję jajka, dalej wyrabiam. I tu należy mieć na uwadze, niezależnie od przepisu !, jeśli w trakcie ugniatania składniki nam się ,,kruszą" nie do końca chce powstać jednolite ciasto, to dodajemy w miarę potrzeby 1 lub 2 łyżki (ewentualnie więcej) śmietany, lub zimnej wody, by ciasto miało jednolitą gładką strukturę. Gdy składniki się fajnie połączą, przekładam ciacho na stolnicę i jeszcze przez ok. 5 minut wyrabiam. Ciasto kruche lubi czasem po leżakować w lodówce (w zależności od przepisu), w tedy dzielę je na pół, lekko oprószam i wkładam do woreczków, a następnie do lodówki na ok. od 0.5 do 1 godziny. Osobiście wolę podpiekać spody ciasta kruchego czy półkruchego przez ok. 10 do 15 minut, przed nałożeniem masy (np. owocowej).
Komentarze