Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Piec w nagrzanym piekarniku 180stopni 15 min.
Przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypać ją cukrem kryształem. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę tak, aby na wierzchu był papier do pieczenia.
Delikatnie go zdjąć. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, wykładać porcjami jabłka i znów zwijać. Włożyć do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Przysmażamy z cukrem waniliowym i cukrem
do smaku.Wsypujemy galaretkę mieszamy do rozpuszczenia.Zimną stężniałą masą smarujemy biszkopt.
Komentarze