Surówka z pora, marchewki i jabłka

4.5 (178 ocen)

  • 5 min

Uwielbiam tradycyjne surówki, taką robię już od lat,moja rodzina za nią przepada.

  • 5 min

Składniki:

  • duży por ( biała część)
    250 g marchewki
    250 g jabłek ( 2 sztuki )
    4-5 śmietany 10-12% tł. gęstej ( można zastąpić kremowym jogurtem )
    1 łyżka cukru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z pora, marchewki i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa i owoce umyć i obrać.
    Białą część pora przekroić na pół wzdłuż, pokroić w półplasterki o grubości 2-3mm. Osolić 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut.
    Po 5-10 minutach marchewkę i jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać śmietanę, doprawić i wymieszać.

Porady

Jeśli por nie jest wyraziście ostry, np. podsechł warto dodać do niej 1 łyżeczkę winnego octu lub soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Por Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować