Śledzie w śmietanie

4.5 (187 ocen)

Kiedyś krzywiłam się na podany przez mamę obiad z śledziami w roli głównej , teraz wracam do smaków z dzieciństwa z wielką przyjemnością.

Składniki:

  • 6 grubych matiasów
    1 cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    śmietana 18% ukwaszona
    jabłko

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03t3rop 1. Zaczynam od pokrojenia w piórka obraną cebulę , którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku i gotuję ok 15 min. Dzięki temu cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone śledzie zalewam śmietanową zalewą . Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi.

Porady

Zamiast ukwaszonej śmietany można dodać jogurt naturalny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować