Schabowy z grzybami

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Schabowy z leśnym dodatkiem:)))

  • 40 min

Składniki:

  • schab 4 plastry
    grzyby leśne ok10 średnich sztuk
    cebula 1/2 sztuki
    masło 2 łyżki
    ser żółty 3 plastry
    natka pietruszki 1/2 pęczka
    sól
    pieprz
    jajko
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy Dodatki

Schabowy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać z dwiema łyżami wody. Mięso panierować w bułce, jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Grzyby (najlepiej mieszane) oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić i obgotować w posolonej wodzie. Przelać przez sito. Trochę wywaru zachować.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, podlać odrobiną wywaru i chwilę dusić razem z pokrojoną cebulką. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszać i dusić przez kilka chwil.
    Przygotowane grzyby wyłożyć na usmażone kotlety schabowe.
    Plastry sera pokroić w cienkie paski, obłożyć kotlety.
    Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym albo na blaszce i krótko zapiec w rozgrzanym piekarniku ok15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować