Schabowy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać z dwiema łyżami wody. Mięso panierować w bułce, jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Grzyby (najlepiej mieszane) oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić i obgotować w posolonej wodzie. Przelać przez sito. Trochę wywaru zachować.
Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, podlać odrobiną wywaru i chwilę dusić razem z pokrojoną cebulką. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszać i dusić przez kilka chwil.
Przygotowane grzyby wyłożyć na usmażone kotlety schabowe.
Plastry sera pokroić w cienkie paski, obłożyć kotlety.
Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym albo na blaszce i krótko zapiec w rozgrzanym piekarniku ok15 min.
Komentarze