Schab zapiekany z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
2.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki z 4 marchewek i półplasterki z 2 cebul. Naczynia nie smarujemy wcześniej tłuszczem. Na warzywa wyłożyć plastry przyprawionego mięsa.
3.Na mięsie rozłożyć pozostałe kawałki marchewki i cebuli. Całość oprószyć solą i pieprzem. Zawartość naczynia żaroodpornego posypać tartym serem żółtym. Na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z posiekanym czosnkiem.
4.Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do nie nagrzanego piekarnika. Piekarnik nastawić na temp. 180st.C i piec 90 minut licząc od czasu wstawienia potrawy do pieca. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 30 minut bez przykrycia.
Komentarze