Schab zapiekany z marchewką

4.99 (178 ocen)

  • 40 min

Inna forma podania zwykłego schabu.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
    6 marchewek
    3 cebule
    150g tartego żółtego sera
    3 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab zapiekany z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  • image-1gp71a3 2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki z 4 marchewek i półplasterki z 2 cebul. Naczynia nie smarujemy wcześniej tłuszczem. Na warzywa wyłożyć plastry przyprawionego mięsa.
  • image-25h6i74 3. Na mięsie rozłożyć pozostałe kawałki marchewki i cebuli. Całość oprószyć solą i pieprzem. Zawartość naczynia żaroodpornego posypać tartym serem żółtym. Na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z posiekanym czosnkiem.
  • 4. Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do nie nagrzanego piekarnika. Piekarnik nastawić na temp. 180st.C i piec 90 minut licząc od czasu wstawienia potrawy do pieca. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 30 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować