Sałatka śledziowa w cebulowych miseczkach

4.5 (144 ocen)

  • Łatwy

Sałatka śledziowa w takim wydaniu prezentuje się bardzo efektownie a przy tym zyskuje na smaku dzięki chrupiącej cebulce.

  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula czerwona duża: 2 sztuki
    - filety śledziowe marynowane: 2 sztuki
    - ziemniak ugotowany: 1 sztuka
    - kukurydza w puszce: 3 łyżki
    - korniszon: 1 sztuka
    - majonez: 2 łyżki
    - mleko: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 0.5 łyżeczki
    - koperek posiekany: 1 łyżeczka
    - ocet (do gotowania cebuli): 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa w cebulowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka śledziowa w czerwonej cebuli 1. Cebulę obieramy ze skóry, kroimy w poprzek na pół. Wkładamy do wrzącej wody z octem, gotujemy około 8 minut. Wyciągamy, studzimy. Następnie wyciągamy środki, zostawiając 2 warstwy ( z 2 cebul wychodzi 6 miseczek ). Wydrążony miąższ z cebuli kroimy w drobna kostkę, dodajemy kukurydzę, drobno pokrojonego korniszona, ziemniaka i filety śledziowe pokrojone w kostkę. Dodajemy majonez połączony z mlekiem, sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do cebulowych miseczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Cebula Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować