Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Składniki:
Ciasto:
jajko
woda gazowana
mleko
mąka
Farsz:
5-6 parówek
1 duży por
30 dkg pieczarek
3 średnie cebule
pieprz ziołowy 1 płaska łyżeczka
gałka muszkatołowa 2 szczypty
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
mielona ostra papryka 1/2 łyżeczki
bazylia i oregano po 1/2 łyżeczki
Sakiewki oszczędności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
jajko miksujemy, dodajemy wodę , mleko i mąkę miksujemy . Ciasto ma być lejące.
Rozgrzewamy patelnię smarujemy ją olejem i smazymy nie zbyt grube naleśniki
2.Pora myjemy o odcinamy zieloną część - nie wyrzucamy.
Pora kroimy w plasterki, umyte pieczarki w plasterki a obraną cebule w pół plasterkki
3.Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, dodajemy pora również przesmażamy 5 min i dodajemy pieczarki. Dusimy aż woda z pieczarek wyparuje
4.Do warzyw dodajemy pokrojone w grubsze plasterki parówki i smażymy 5 minut.
5.Liście pora myjemy i ucinamy z nich cienkie paseczki.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w sakiewki i związujemy kawałkami liści pora.
6.Sakiewki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku 25 minut w 170 stopniach
Komentarze