- 200 g ryżu
- 0,6 l mleka 2%
- 2 małe szczypty soli
- 6 jabłek średniej wielkości (umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
- 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość masła do wysmarowania naczynia do zapiekania)
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Sos:
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy, dodajemy szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Naczynie do zapiekania wysmarowujemy masłem. Ryż wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka. Odstawiamy na chwilę.
2.SOS
Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
Komentarze