Prowadzę z przyjaciółka bloga kulinarnego pod nazwą TaniTalerz. Gotowanie sprawia nam dużo frajdy!
60 min
Składniki:
300 g dyni
350 g ryżu arborio lub innego do risotto (np. Uncle Ben's Risotto)
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie sera mozzarella (kulki)
100 g parmezanu (lub żółtego sera)
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
1 gałązka rozmarynu
szczypta pieprzu i soli
1 litr bulionu
100 ml śmietany (najlepiej 22%)
250 ml białego wina
olej do smażenia
20 g pestek z dyni
Risotto z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę i kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumienią. Wtedy wsypujemy ryż i smażymy do momentu, gdy zrobi się przezroczysty. Wszystko zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Często mieszamy, żeby nie przywarło nam do garnka. Gdy wino odparuje dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dynię pokrojoną w kostkę i zalewamy wszystko bulionem. Na początek wlewamy 700 ml bulionu, resztę w miarę potrzeby. Gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki, a pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i parmezan (albo żółty ser). Przyprawiamy pieprzem i solą, jeśli bulion nie był zbyt wyrazisty.
Przed podaniem musimy jeszcze dodać ser mozzarella i posiekany rozmaryn.
Konsystencja risotto powinna być półpłynna i kremowa.
Komentarze