Przekładany piernik na piwie

4.49 (178 ocen)

  • 1 min

Polecam, jest przepyszny

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki na piernik:
    1 szklanka ciemnego piwa, 15 dag miodu, 3 jaja, 20 dag zwykłego cukru, 180 ml oleju, 40 dag mąki, 3 płaskie łyżki kakao, 2 pełne łyżeczko sody, 1 przyprawa do piernika.

    Masa:
    3 budynie śmietankowe, 2 galaretki agrestowe, 1 litr wody, 1 masło.

    Dodatkowo:
    1 powidło śliwkowe, 20 dag śliwek suszonych
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładany piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać piwo, dodać miód. Podgrzać. Do osobnej miski wbić jaja, dodać cukier i olej. Zmiksować. Wlać piwo z miodem. Zmiksować. Dodać suche składniki i dalej miksować. Z podanych składników upiec dwa osobne piernik, po upieczeniu przekroić na pół. Piec w formie ok. 1 godziny.
  • 2. Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Pozostałe 3 szklanki wody zagotować i ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić i połączyć z masłem.
  • image-0erfah7 3. Przekładanie ciasta"
    Piernik-masa budyniowa-piernik-powidło i pokrojone śliwki-piernik-masa budyniowa-piernik-polewa

Porady

Można upiec 1 piernik w keksówce i posmarować tylko powidłem śliwkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować