Pleśniak jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka oraz śmietanę posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto aż uzyskamy plastyczną masę .
2.Podzielić masę na 3 części. Jedną masą wylepimy dno blachy, do drugiej dodać 2 łyżki kakao i włożyć do zamrażarki, trzecią także schować do zamrażarki
3.Blache wykładamy papierem bądź natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jasne ciasto na dno blachy. Wkładamy do piekarnika na 7 minut, poczym wyciągamy ,chwile odczekać aż wystygnie i rozkładać dżem lub powidła jabłkowe.
4.Gdy masa kakowa dobrze się zmrozi zetrzeć na tarce o dużych oczka ( na owoce).
5.Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Następnie wyłożyć na ciemne ciasto.
6.Na wierzch zetrzeć reszte jasnego ciasta.
7.Piec ok. 40 minut w 180-190 stopniach C. Na blaszce prostokątnej o wymiarach 39x23
Komentarze