Pleśniak Jabłkowy

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Przy kawie można się delektowąc jego dobrym smakiem

  • 60 min

Składniki:

  • 3 czubate szklanki mąki
    1 kostka Kasi ( 250 g)
    7 jaj
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki cukru
    2 dżemy lub powidła jabłkowe

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery

Pleśniak jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka oraz śmietanę posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto aż uzyskamy plastyczną masę .
  • 2. Podzielić masę na 3 części. Jedną masą wylepimy dno blachy, do drugiej dodać 2 łyżki kakao i włożyć do zamrażarki, trzecią także schować do zamrażarki
  • 3. Blache wykładamy papierem bądź natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jasne ciasto na dno blachy. Wkładamy do piekarnika na 7 minut, poczym wyciągamy ,chwile odczekać aż wystygnie i rozkładać dżem lub powidła jabłkowe.
  • 4. Gdy masa kakowa dobrze się zmrozi zetrzeć na tarce o dużych oczka ( na owoce).
  • 5. Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Następnie wyłożyć na ciemne ciasto.
  • 6. Na wierzch zetrzeć reszte jasnego ciasta.
  • 7. Piec ok. 40 minut w 180-190 stopniach C. Na blaszce prostokątnej o wymiarach 39x23
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować