Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 1872 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Delikatna w smaku.

darianka89
  • 20min

Składniki

200 g masła
200 g cukru
4 jajka
300 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dużą szczyptę soli
startą skórkę z 1,5 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. W dużej misce zmiksować masło i cukier na puszystą masę.
  • 2. Do drugiej miski wbić jajka, ubić je. Połączyć z masą.
  • 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, całość przesiać i dodać do pozostałych składników.
  • 4. Dodać startą skórkę cytrynową. Wylać ciasto do podłużnej blachy tzw. keksówki
  • 5. Ciasto piec w temperaturze 170 °C , 60- 80 minut

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciecytrynaBabka wielkanocnababka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

babka

Dodane przez: kasienia882

Babka cytrynowa

Jest wilgotna, a zarazem puszysta...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE