Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Banalny przepis na pyszne danie , które szybko znika z talerzy.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PLACKI :
    - 1,5 kg surowych ziemniaków
    - 1 - 2 jajka
    - 1 łyżka bułki tartej
    - 2 łyżki kaszy manny
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 - 2 cebule
    - sól
    - pieprz
    - przyprawa uniwersalna
    - olej do smażenia

    SOS :
    - 400 - 500 g mrożonych grzybów
    - 2 liście laurowe
    - kilka ziaren ziela angielskiego
    - przyprawa uniwersalna
    - pieprz
    - sól
    - natka pietruszki
    - 3 łyżki mąki
    - 3 łyżki oleju
    - 3 łyżki śmietany 18%

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Sosy

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki razem z cebulą przekładamy na durszlak i odsączamy masę z wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Grzyby dokładanie myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą (ok. 1.5 l), dodajemy liście i ziele. Gotujemy do miękkości grzybów. Doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, pieprzem i solą oraz wrzucamy posiekaną natkę. Mąkę wysmażamy na oleju. Przestudzoną zasmażkę dodajemy do sosu, mieszamy i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę.

Porady

Placki polewamy gorącym sosem grzybowym. Danie doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować