Placki ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki razem z cebulą przekładamy na durszlak i odsączamy masę z wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
2.Grzyby dokładanie myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą (ok. 1.5 l), dodajemy liście i ziele. Gotujemy do miękkości grzybów. Doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, pieprzem i solą oraz wrzucamy posiekaną natkę. Mąkę wysmażamy na oleju. Przestudzoną zasmażkę dodajemy do sosu, mieszamy i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę.
Porady
Placki polewamy gorącym sosem grzybowym. Danie doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym.
Komentarze