"Grochówka" na żeberkach z ziemniakami i makaronem

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Sycące danie dla całej rodziny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 500 g żeberek wieprzowych
    - 400 g fasoli lub grochu
    - 30 - 40 dag kiełbasy cienkiej
    - 3 - 4 ziemniaki
    - 100 g makaronu (np. świderki)
    - 1 kostka drobiowa
    - 1 kostka wołowa
    - 3 liście laurowe
    - 8 ziaren ziela angielskiego
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula
    - kawałek selera
    - 3 łyżki mąki
    - natka pietruszki
    - majeranek
    - pieprz
    - sól
    - przyprawa uniwersalna
    - maggi
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

"grochówka" na żeberkach z ziemniakami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch lub fasole, moczymy w wodzie najlepiej całą noc.
  • 2. Żeberka myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na porcje i gotujemy razem z grochem do miękkości. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Dodajemy oby dwa rodzaje kostek i dość sporą ilość majeranku. Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki i podsmażamy na oleju. Gdy mięso i groch są już miękkie, wrzucamy 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę oraz mocno wysmażoną kiełbasę. Pod koniec gotowania dodajemy również makaron.
  • 3. Z mąki i oleju robimy zasmażkę i zagęszczamy zupę. Dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawiamy do smaku.

    Smacznego

Porady

Grochówka doskonale smakuje ze świeżym chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować