"grochówka" na żeberkach z ziemniakami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch lub fasole, moczymy w wodzie najlepiej całą noc.
2.Żeberka myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na porcje i gotujemy razem z grochem do miękkości. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Dodajemy oby dwa rodzaje kostek i dość sporą ilość majeranku. Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki i podsmażamy na oleju. Gdy mięso i groch są już miękkie, wrzucamy 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę oraz mocno wysmażoną kiełbasę. Pod koniec gotowania dodajemy również makaron.
3.Z mąki i oleju robimy zasmażkę i zagęszczamy zupę. Dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawiamy do smaku.
Komentarze