Mus owocowy

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mocno owocowy deser bez dodatku cukru na upały. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 nektarynki
    2 banany
    1 galaretka cytrynowa
    ½ szkl wrzątku
    kolorowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Mus owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nektarynki umyj i dokładnie osusz, przetnij na pół, wyjmij pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki nektarynek włóż do wysokiego naczynia.
  • 2. Banany obierz ze skórki, pokrój w plastry. Dodaj do nektarynek. Owoce zmiksuj blenderem na mus.
  • 3. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu w ½ szkl wrzątku. Ostudź.
  • 4. Galaretkę wlej do musu owocowego, dobrze wymieszaj, przelej do pucharków i włóż do stężenia do lodówki na ok. 1,5 godziny.
  • 5. Udekoruj perełkami.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi skórek nektarynek, to należy owoce obrać ze skórek. Dopiero później wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki Deseru nie trzeba dodatkowo słodzić, ponieważ owoce są na tyle słodkie, że deser smakuje wyśmienicie, dlatego nadaje się również dla osób chorych na cukrzycę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka cytrynowa Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować