Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla włożyć margarynę, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając do wytworzenia jednolitej masy.
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek i dodać do przestudzonej masy.
Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy ( u mnie 20 cm na 20 ) posmarowanej tłuszczem i posypaną bułka tartą. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Ułożyć na cieście skórką do spodu. Piec ok. 50 min. W temp. 180*C. Upieczone ciasto ostudzić a następnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze