Murzynek z kremem z kaszy mannej polany czekoladą

4.48 (204 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cudowne ciasto czekoladowe,jeszcze lepiej smakuje następnego dnia gdy ciastono nasiąknie kremem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    1/4 szklanki mleka
    3 łyżki kakao (mocne)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli

    Krem:
    25 dag masła (o temperaturze pokojowej)
    1 szklanka cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki mleka
    1 łyżka spirytusu

    Kasza manna:
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kaszy mannej

    Polewa czekoladowa :
    15 dag masła
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe Desery

Murzynek z kremem z kaszy mannej polany czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brutfankę,keksówkę o wymiarach 30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

    Do dużej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wsypać 1/2 szklanki cukru i wymieszać.
    W oddzielnej miseczce jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać mleko i olej. Połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymiksować.
    Keksówkę wysmarować masłem , posypać bułką tarta, przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".
    Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Przygotowujemy polewę:wszystkie składniki podgrzać w rondelku,wymieszać,zagowować,wystudzić.
    Gotujemy kaszę manną z podanych składników-chłodzimy.
    Krem:miękkie masło ucieramy w mikserze z połową szklanki cukru,dodajemy mleko oraz alkohol.Następnie dodajemy zimną kaszę manną i wkładamy na kilka minut do zamrażarki aby masa szybko zgęstniała.
    Wystudzone ciastonkroimy na pół,smarujemy dolną część połową masy grysikowej,przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy górę i brzegi kremem.
    Polewamy czekoladą.Warto też posypać podprażonym kokosem lub płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować