Wilgotne ciasto czekoladowe z malinami dla wielbicieli czekolady i nie tylko
1 godz. 20 min
Składniki:
100 g masła
300 g mąki
1/3 szklanki kakao
2 duże jajka
2 łyż proszku do pieczenia
250 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g cukru
150 g czekolady mlecznej
ok. 200 g malin
Mocno czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i mleko, dalej miksować. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać stopioną i przestudzoną czekoladę i miksować masę jeszcze kilka minut. Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy i poukładać na wierzchu świeże maliny. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre – gdy patyczek jest suchy ciasto jest upieczone). Przed podaniem można polać stopioną czekoladą.
Komentarze