Lazania po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makaronu lekko obgotować w osolonym wrzątku, z dodatkiem łyżki oleju.Przelać zimną wodą i ułożyć na blacie jeden płat obok drugiego, aby się nie sklejały. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około . 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Czosnek i cebule obrać posiekać, zeszklić na 6 łyżkach oliwy, dodać mięso i smażyć 10–15 min. Do mięsa dodać sos boloński. Doprawić solą, pieprzem, oregano, i bazylią.
2.Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę beszamelu i układać na przemian: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel i tarty ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym i posypać obficie żółtym serem. Zapiekać 35–40 min w temp. 180 C . Lazanię podawać pokrojoną w kwadraty
Komentarze