UWIELBIAM TO DANIE ZE WZGLĘDU NA TO, ŻE SMAK KOJARZY MI SIĘ Z NADMORSKIMI RESTAURACJAMI W KTÓRYCH PRACOWAŁAM. UWAŻAM, ŻE SZPINAK POWINIEN BYĆ CZĘSTYM GOŚCIEM NA NASZYCH STOŁACH.
2 min
Składniki:
15 LISTKÓW MAKARONU TYPU LASAGNE
30 DKG SERA ŻÓŁTEGO
OPAKOWANIE MROŻONEGO SZPINAKU
2 ZĄBKI CZOSNKU
0,5 L ŚMIETANKI SŁODKIEJ UHT 36%
100G MASŁA ŚMIETANKOWEGO
1 MAŁA CEBULA
OP. SERA PLEŚNIOWEGO LAZUR BŁĘKITNY 100 G
PRZYPRAWY: PIEPRZ, KWASEK CYTRYNOWY, SÓL, OLEJ DO MAKARONU
Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W GARNKU GOTUJEMY WODĘ NA MAKARON, GDY SIĘ ZAGOTUJE WODĘ SOLIMY I WLEWAMY 2 ŁYŻKI OLEJU. WRZUCAMY MAKARON, STOPNIOWO I OSTROŻNIE ŻEBY SIĘ NIE POSKLEJAŁ. GDY LEKKO ZMIĘKNIE WYJMUJEMY GO I ROZKŁADAMY, KAŻDY ODDZIELNIE.
OBIERAMY IM KROIMY BARDZO DROBNO CEBULĘ, OBIERAMY CZOSNEK I PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ. ROZGRZEWAMY MASŁO NA PATELNI, WRZUCAMY CZOSNEK I CEBULĘ. DODAJEMY ROZMROŻONY SZPINAK. ZALEWAMY OKOŁO 100 ML ŚMIETANKI. SMAŻYMY, CIĄGLE MIESZAJĄC OKOŁO 5 MIN. NA KONIEC DOPRAWIAMY DO SMAKU KWASKIEM CYTRYNOWYM, PIEPRZEM I SOLĄ.
DO GARNKA WLEWAMY RESZTĘ ŚMIETANKI I KRUSZYMY DO TEGO SER LAZUR. NA MAŁYM OGNIU DOPROWADZAMY DO ROZPUSZCZENIA SERA.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE NAJLEPIEJ O POJEMNOŚCI OKOŁO 3 LITRÓW . SMARUJEMY TŁUSZCZEM. DNO WYKŁADAMY 5 LISTKAMI MAKARONU. JEDNĄ TRZECIĄ SZPINAKU KŁADZIEMY NA MAKARON, POLEWAMY POŁOWĄ SOSU I OBSYPUJEMY JEDNĄ TRZECIĄ SERA, KŁADZIEMY MAKARON I POWTARZAMY CZYNNOŚĆ. NA OSTATNIĄ WARSTWĘ MAKARONU KŁADZIEMY POZOSTAŁY SZPINAK POSYPUJEMY SEREM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 45 MIN W 180 ST.
Komentarze