LASAGNE ZE SZPINAKIEM

0 (0 ocen)

  • 2 min

UWIELBIAM TO DANIE ZE WZGLĘDU NA TO, ŻE SMAK KOJARZY MI SIĘ Z NADMORSKIMI RESTAURACJAMI W KTÓRYCH PRACOWAŁAM. UWAŻAM, ŻE SZPINAK POWINIEN BYĆ CZĘSTYM GOŚCIEM NA NASZYCH STOŁACH.

  • 2 min

Składniki:

  • 15 LISTKÓW MAKARONU TYPU LASAGNE
    30 DKG SERA ŻÓŁTEGO
    OPAKOWANIE MROŻONEGO SZPINAKU
    2 ZĄBKI CZOSNKU
    0,5 L ŚMIETANKI SŁODKIEJ UHT 36%
    100G MASŁA ŚMIETANKOWEGO
    1 MAŁA CEBULA
    OP. SERA PLEŚNIOWEGO LAZUR BŁĘKITNY 100 G
    PRZYPRAWY: PIEPRZ, KWASEK CYTRYNOWY, SÓL, OLEJ DO MAKARONU

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W GARNKU GOTUJEMY WODĘ NA MAKARON, GDY SIĘ ZAGOTUJE WODĘ SOLIMY I WLEWAMY 2 ŁYŻKI OLEJU. WRZUCAMY MAKARON, STOPNIOWO I OSTROŻNIE ŻEBY SIĘ NIE POSKLEJAŁ. GDY LEKKO ZMIĘKNIE WYJMUJEMY GO I ROZKŁADAMY, KAŻDY ODDZIELNIE.

    OBIERAMY IM KROIMY BARDZO DROBNO CEBULĘ, OBIERAMY CZOSNEK I PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ. ROZGRZEWAMY MASŁO NA PATELNI, WRZUCAMY CZOSNEK I CEBULĘ. DODAJEMY ROZMROŻONY SZPINAK. ZALEWAMY OKOŁO 100 ML ŚMIETANKI. SMAŻYMY, CIĄGLE MIESZAJĄC OKOŁO 5 MIN. NA KONIEC DOPRAWIAMY DO SMAKU KWASKIEM CYTRYNOWYM, PIEPRZEM I SOLĄ.

    DO GARNKA WLEWAMY RESZTĘ ŚMIETANKI I KRUSZYMY DO TEGO SER LAZUR. NA MAŁYM OGNIU DOPROWADZAMY DO ROZPUSZCZENIA SERA.

    PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE NAJLEPIEJ O POJEMNOŚCI OKOŁO 3 LITRÓW . SMARUJEMY TŁUSZCZEM. DNO WYKŁADAMY 5 LISTKAMI MAKARONU. JEDNĄ TRZECIĄ SZPINAKU KŁADZIEMY NA MAKARON, POLEWAMY POŁOWĄ SOSU I OBSYPUJEMY JEDNĄ TRZECIĄ SERA, KŁADZIEMY MAKARON I POWTARZAMY CZYNNOŚĆ. NA OSTATNIĄ WARSTWĘ MAKARONU KŁADZIEMY POZOSTAŁY SZPINAK POSYPUJEMY SEREM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 45 MIN W 180 ST.

Porady

DOSKONALE PASUJE NA WIECZÓR WE DWOJE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować