Kurczak w sosie boczkowo-śmietankowym z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części a następnie każdą z tych części na pół, uzyskujemy 8 kawałków. Doprawiamy pieprzem i solą i obtaczamy w panierce z maki i startego drobno parmezanu w stosunku 1:1.
Smażymy na oliwie z oliwek do zarumienienia się i wyjmujemy z patelni.
2.Na patelnię użytą do smażenia filetów dolewamy troszkę oliwy i podsmażamy boczek pokrojony w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno pokrojony czosnek. Smażymy do zarumienienia się i dolewamy śmietankę, gotujemy chwilkę i dodajemy usmażone wcześniej piersi. Całość posypujemy resztą startego parmezanu i przez chwilę gotujemy. Ewentualnie doprawiany jeszcze według uznania.
Komentarze