kulki mleczno- kokosowe

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

genialny przepis na szybkie słodycze. Zrobienie ich zajmuje 15 minut. Nie wiem czy stety czy niestety ale zjedzenie poszło jeszcze szybciej. W lodówce o mało zawiasy sie nie wytarły, jak panowie zorientowali się, że w puszce jest druga porcja. I myśleli, że nikt nie zauważy, że z 30 sztuk zostały 4

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na około 30 sztuk wielkości orzecha włoskiego:


    150 cukru pudru
    150 kokosu + 100g do obtoczenia
    1/2 kostki miekkiej margaryny lub masła ( z margaryny lepiej sie formuje)
    2/3 szklanki mleka w proszku pełnego (w granatowym opakowaniu)
    5 biszkoptów okrąłych
    1/2 tabliczki białej czekolady
    2 łyzki wódki
    kieliszek adwokatu
    30 migdałów sparzonych bez skórki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello Alkohole Kulki

Kulki mleczno- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100 g kokosu. biszkopty i czekoladę rozdrobnić mikserem na pył. Dodać pozostałe 50 kokosu, margarynę, cukier puder i zagniatać, Kiedy masa będzie jednolita, dodawać stopniowo mleko w proszku i alkohole. Dokładnie połączyć
  • 2. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do każdej wkładać migdał i obtaczać je w kokosie.

Porady

Jeśli masa będzie za sucha dodać adwokatu, jeśli za miękka dodać mleka w proszku. Żeby lepiej sie formowała wystarczy robić to mokrymi rękami. Tak samo, aby lepiej przyklejał sie kokos wystarczy kulki toczyć rękami zwilżonymi wodą. Gotowe kulki schłodzić w lodówce, ale nie muszą byc w niej przetrzymywane, bo nic sie z nimi nie stanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować