Foremki zamówione na Aliexpress już dawno czekały na swoją kolej. Wciąż brakowało mi jednak czasu, ale w końcu znalazłam popołudnie by przygotować kruche ciasteczka. Może nie są idealne, ale są bardzo kruche i smaczne.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
* 250 g mąki pszennej
* 200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
* 100 g cukru pudru, przesianego
* szczypta soli
*2 żółtka
Kruche ciasteczka buźki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zarabiamy ciasto i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i umieszczamy na stolnicy. Możemy wcześniej podzielić na 2 części. Wałkujemy, po czym wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Jeżeli mamy ochotę to możemy posmarować je ulubionym dżemem lub powidłem ;)
Komentarze