Krucha tarta z gruszkami

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodka i kusząca - to tarta z gruszkami. Smakuje wybornie, prezentuje się bardzo niecodziennie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    125 g masła lub margaryny
    1 szkl. mąki
    0,5 szkl. otrąb owsianych
    1 żółtko
    1/3 szkl. cukru
    odrobina wody

    NADZIENIE:
    10-12 twardych średnich gruszek
    50 g masła
    1/3 szkl. cukru
    50 ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Krucha tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Za podanych składników zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy wodę.
    Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2.
    Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
    Masło rozgrzać w wysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę. Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut.
  • 3.
    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek.
    W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem.

    Piec w 180 stopniach około 45 minut.

    Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy.

Porady

Ciasto udekoruj konfiturą, np z żurawiny lub wiśni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować