Krucha tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Za podanych składników zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy wodę.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
2.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Masło rozgrzać w wysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę. Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut.
3.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek.
W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy.
Porady
Ciasto udekoruj konfiturą, np z żurawiny lub wiśni
Komentarze