Krucha tarta z gorgonzolą i gruszkami

4.99 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Większość przepisów, z jakimi się spotykam , to tarty na cieście francuskim, często gotowym. Postanowiłam spróbować upiec tartę na cieście kruchym. Czy będzie smakować innym? Ja polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki krupczatki
    12 dag masła
    2 łyżki zimnej wody
    1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
    szczypta soli

    Nadzienie :
    Opakowanie sera Gorgonzola Dolce (10dag)
    2-3 gruszki Konferencja
    2 jaja
    150 g gęstej śmietany
    sól, pieprz do smaku

    forma na tartę o średnicy 28 cm
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Krucha tarta z gorgonzolą i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 1 godzinę
    2. Po godzinie umieścić ciasto w formie zwracając uwagę, aby zachodziło na boki formy
    3. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do pieca nagrzanego do 170 stopni na 15 minut
    4. Rozdrobnić ser
    5. Gruszki obrać i pokroić na ósemki
    6. Jaja rozbełtać trzepaczka rózgą i dokładnie wymieszać ze śmietaną – posolić , popieprzyć
    7. Na nieco schłodzone ciasto ułożyć promieniście cząstki gruszek
    8. Ułożyć teraz bardzo rozdrobniony ser
    9. Zalać jajkami ze śmietaną i włożyć do pieca rozgrzanego do 170 stopni
    10. Piec ok. 25-30 minut.

Porady

Przepyszna jako przystawka na uroczystą kolację np we dwoje ,z białym półwytrawnym winem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jajka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować